Ζώα

  Ο όρος Ζώο προέρχεται από το αρχ.Ζώον = Είναι το έμβριο όν, προικισμένο με αισθήσεις και δική του θέληση για κίνηση.    Τα  ζώα εινια πολυκύταρροι οργανισμοί  που συγκροτούν το βασίλειο των Ζώων ή Μεταζώων, ένα από τα τέσσερα βασίλεια των ευκαρυωτικών ζωντανών οργανισμών (Φυτά, Ζώα, Μύκητες και Πρώτιστα). Με τη μελέτη των ζώων ασχολείται η επιστήμη της ζωολογία.  Τα ζώα, ταξινομούνται σε συνομοταξίες (φύλα), ομοταξίες (κλάσεις), τάξεις, οικογένειες, γένη και είδη.

 Σήμερα, πάνω στη Γη υπάρχουν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια διαφορετικά είδη ζώων. Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ζήσουν τα ζώα, χρειάζονται τροφή, αέρα και νερό. Η τεράστια ποικιλία των ζώων,  διακρίνονται από μια μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών:

   (1)  Ζώα που τρέχουν γρήγορα, ζώα που πετούν, ζώα που έχουν τρίχωμα, ζώα που ζουν στην θάλασσα κλπ.
(2)  Ζώα που ζουν και αναπτύσσονται σε κάθε φυσικό   περιβάλλον, στην ξηρά, στο νερό και στον αέρα. Επιβιώνουν και σε περιοχές, όπου υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες  όπως: στην έρημο, στους πόλους αλλά και στα βάθη των ωκεανών
(3) Ζώα που ταΐζουν, φροντίζουν και προστατεύουν τα μικρά τους από τους εχθρούς.

images (2)

images (4)  (4) Ζώα που έχουν πόδια, φτερά ή πτερύγια για να μετακινούνται. πίσης, ζώα που σέρνονται με το σώμα τους, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν. (5) Το σώμα των ζώων καλύπτεται με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Υπάρχουν ζώα που καλύπτονται με τρίχωμα, πούπουλα, λέπια, όστρακα ή και κέλυφος.download (1)
(6) Τα ζώα βρίσκουν την τροφή τους, στο περιβάλλον. Υπάρχουν τα φυτοφάγα ζώα, που τρέφονται με φυτά. Υπάρχουν τα σαρκοφάγα ζώα, που τρέφονται με άλλα ζώα και υπάρχουν  και τα παμφάγα που τρέφονται με φυτά και ζώα.download (2)
(7) Κάθε ζώο έχει το δικό του ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό όργανο που χρησιμοποιεί για να μπορέσει να τραφεί. Για παράδειγμα, ράμφος, προβοσκίδα και δόντια.
(8) Τα ζώα ανάλογα μέσα σε πιο περιβάλλον αναπτύσσονται και  σύμφωνα με τα χαρακτηρίστηκα τους , φτιάχνουν  διάφορα είδη φωλιών .Στις φωλιές γεννούν τα μικρά τους, όπου και τους παρέχουν προστασία.
(9)  Τα ζώα βρίσκουν τρόπους προσαρμογής στο περιβάλλον τους, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Μερικά, είδη ζώων όμως, αντιμετωπίζουν δυσκολίες: Είτε γιατί, χάνονται οι τόποι όπου ζούνε, είτε γιατί το περιβάλλον τους έχει αλλάξει πολύ.( http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CF%8E%CE%BF)
(http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/perib_b/b_mat_61_75.pdf)

Βίντεο: Μαθαίνω τα ζώα
https://www.youtube.com/watch?v=xYrFR9FiWyU
Σχόλιο: Τα ζώα κατηγοριοποιούνται, έχουν ξεχωριστές προσαρμοστικές ικανότητες και το καθένα συμβάλλει με τον τρόπο του, στον κύκλο της ζωής !!!

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s