Υποκατηγορίες Σπονδυλωτών και Ασπόνδυλων

Τόσο τα Ασπόνδυλα Ζώα, όσο και τα Σπονδυλωτά, χωρίζονται σε υποκατηγορίες (ομοταξίες) ανάλογα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους.

Οι βασικότερες κατηγορίες των Ασπόνδυλων Ζώων :
(1)Σκώληκες: Είναι ζώα με μαλακό και μακρουλό σώμα που αποτελείται από σειρά διαδοχικών τμημάτων , τα οποία ονομάζονται μεταμέρη . Για να μετακινηθούν, σέρνουν ολόκληρο το σώμα τους, προς μια κατεύθυνση αφού δεν έχουν πόδια. Έχουν καλά ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα και ζουν στο νερό ή στο έδαφος ανάλογα.
Για παράδειγμα, δύο είδη ζώων της κατηγορίας αυτής είναι :

Γαιοσκώληκας                             Βδέλλα 
brown-cartoon-worm         download (4)

(2) Μαλάκια: Είναι ζώα με μαλακό και υγρό σώμα, αν και πολλά καλύπτονται από σκληρό κέλυφος. Είναι ζώα με μεγάλη εξάπλωση αν και ζουν σε κάθε φυσικό περιβάλλον. Τα περισσότερα είναι θαλάσσια και ζουν σε μικρά βάθη. Υπάρχουν, όμως και μαλάκια που ζουν σε γλυκά νερά ή και στο έδαφος.
Για παράδειγμα, κάποια είδη ζώων της κατηγορίας αυτής είναι : Τα μύδια , το στρείδι, η σουπιά, το σαλιγκάρι και το χταπόδι.
 Τραγούδι για τα μαλάκια :https://www.youtube.com/watch?v=dEwnarCYIO4

Οκταπόδι                              Σαλιγκάρι                        Μύδι
i    download (2)download (11)

 

(3) Εχινόδερμα: Έχουν σώμα που αποτελείται από πέντε όμοια μέρη και συνήθως,
καλύπτεται από σκληρές βελόνες ή πλάκες. Σε αυτή την κατηγορία τα ζώα, ζουν όλα στην θάλασσα, άλλα στο νερό και άλλα είναι προσκολλημένα στο βυθό.
Για παράδειγμα, κάποια είδη ζώων της κατηγορίας αυτής είναι: Οι αστερίες και οι αχινιοί.

   Αστερίας                               Αχινός 
download (12)         Αστερίας

(4) Αρθρόποδα : Τα αρθρόποδα ζώα, αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ζωικό βασίλειο, καθώς αντιπροσωπεύουν τα ¾ . Το σώμα τους είναι καλυμμένο με σκληρό κέλυφος και έχουν άκρα με πολλές αρθρώσεις. Για παράδειγμα, κάποια είδη ζώων της κατηγορίας αυτής είναι: Οι αράχνες, οι σκορπιοί και οι γαρίδες. 

            Αράχνη                         Σκορπιός                                Γαρίδα 

downloadimages (12) images (13)

Οι βασικότερες κατηγορίες των Σπόνδυλωτών Ζώων :

(1) Αμφίβια: Είναι ζώα που γεννιούνται και ζουν κατά την διάρκεια των σταδίων ανάπτυξης τους,  στο νερό. Τα μετέπειτα, χρόνια αναπτύσσουν και τη δυνατότητα να ζουν στην ξηρά, όπου αναπνέουν με πνεύμονες. Αναπαράγονται γεννώντας αυγά, τα οποία  γεννάνε κυρίως μέσα στο νερό. Ζουν σε υγρούς βιότοπους και ελαιώδες περιοχές ή ακόμη σε ποτάμια και θάλασσες. Τα αμφίβια είναι ζώα ποικιλόθερμα, δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος τους εξαρτάται και καθορίζεται από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Για παράδειγμα, κάποια είδη ζώων της κατηγορίας αυτής είναι: Βάτραχοι και Σαλαμάνδρες.

            Βάτραχος                                         Σαλαμάνδρα 
download (13)       images (14)

(2) Ερπετά:  Το σώμα τους καλύπτεται από κερατίνες πλάκες λέπια ή φολίδες. Αναπαράγονται γεννώντας αυγά με σκληρό κέλυφος στην ξηρά. Υπάρχουν ερπετά που είναι δίποδα, τετράποδα και άλλα που δεν έχουν καθόλου πόδια. Ανήκουν στην κατηγορία των ποικιλόθερμων ζώων, δηλαδή είναι ζώα των οποίο η θερμοκρασία τους σώματος τους είναι ανάλογη ,ε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Για παράδειγμα, κάποια είδη ζώων της κατηγορίας αυτής είναι: Οι χελώνες, οι Κροκόδειλοι και οι σαύρες.
 Χελώνα                                 Σάυρα                Κροκόδειλος

cute-happy-turtle-vector-illustration-art_94135699 download (14) images (6)

 

(3) Ψάρια: Ζουν στο νερό και αναπνέουν με βράγχια και αναπαράγονται με αυγά που γεννούν μέσα στο νερό. Κινούνται με πτερύγια και το σώμα τους καλύπτεται με λέπια. Έχουν σκελετό από κόκκαλα ή χόνδρο. Για παράδειγμα, κάποια είδη ζώων της κατηγορίας αυτής είναι: Ο καρχαρίας, ο ξιφίας και η μαρίδα.

             Ξιφίας                         Καρχαρίας
images (15)        images
(4)Πτηνά : Όλα τα Πτηνά έχουν πτέρυγες, ώστε να μπορούν να πετούν, παρόλα αυτά δεν έχουν την δυνατότητα να πετούν όλα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Πτηνών είναι το πτέρωμα που καλύπτει τι σώμα τους και τις πτέρυγες τους. Είναι ζώα ομοιόθερμα, δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος τους είναι σταθερή και δεν εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το είδος αυτού του ζώου, αναπαράγεται, γεννώντας αυγά με σκληρό κέλυφος. Για παράδειγμα, κάποια είδη ζώων της κατηγορίας αυτής είναι: Γλάρος, χελιδόνι και ο Πιγκουίνος
.

Χελιδόνι                               Πιγκουίνος                                       Γλάρος 

download (4)    download (16) download (15)
(5) Θηλαστικά :Είναι η κατηγορία των ζώων που θηλάζουν, προστατεύουν, ταΐζουν και φροντίζουν τα μικρά τους, μέχρι αυτά να μεγαλώσουν τόσο, ώστε να είναι ικανά να ζήσουν μόνα τους. Τα Θηλαστικά, δεν περιορίζονται στα περιβάλλοντα που ζουν, δηλαδή μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα ξηράς, νερού και αέρα. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν τα ζώα που έχουν το πιο ανεπτυγμένο εγκεφαλικό σύστημα. Είναι ομοιόθερμα ζώα και αναπνέουν με πνεύμονες. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των θηλαστικών είναι η παραγωγή, γάλατος από τα θηλυκά, ώστε να ταΐζουν τα νεογνά τους. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής, των ζώων είναι το τρίχωμα με το οποίο καλύπτεται το σώμα τους. Με εξαίρεση κάποιων από αυτών όπως για παράδειγμα : Ο ελέφαντας, ο ιπποπόταμος , η φάλαινα και τα δελφίνια. Για παράδειγμα, κάποια είδη ζώων της κατηγορίας αυτής είναι:

               Αγελάδα                                  Φώκια 
download (2)images (6)

Βίντεο: Θηλαστικά ζώα 

(1)http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%A4%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD
(2)http://daskalosa.eu/physics_st/st_fysika_05_zoa.html
(3)http://www.academia.edu/5859276/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%98%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD
(4)http://www.ea.gr/biblio/E/E_A_MZOA.PDF

 

 

 

 

Advertisements
1 σχόλιο

One thought on “Υποκατηγορίες Σπονδυλωτών και Ασπόνδυλων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s