Σημαντικότητα

Η σημαντικότητα της παρουσίας των ζώων συντροφιάς στο περιβάλλον των παιδιών:
Τα ζimagesώα, αποτελούν συχνά μέλη της σύγχρονης οικογένειας και αναπόφευκτα καταλαμβάνουν θέση στο μικρόκοσμο των παιδιών.Τα οφέλη  για τα παιδιά από την παρουσία των ζώων, έχει διαπιστωθεί ότι είναι πολλά και σημαντικά.
Συγκεκριμένα:
(1) Τα ζώα προσφέρουν παρέα, συμβάλλουν στην άσκηση, στο παιχνίδι και το γέλιο, προσφέρουν παρηγοριά με το άγγιγμα και ευχαρίστηση με την παρατήρησή τους.
(2) Επιπρόσθετα,η φροντίδα και η αλληλεπίδραση του παιδιού με το ζώο μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην κοινωνικοποίηση του. Είναι επιβεβαιωμένο ότι το ζώο με την  παρουσία του λειτουργεί ως καταλύτης στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.
images (1)images images (5)

(3)  Τα ζώωα  δρούν ως συνεχής πηγή ασφάλειας και συντροφιάς που προάγει την συναισθηματική ανάπτυξη. Ειδικότερα αναπτύσσονται θετικά συναισθήματα για το ζώο τα οποία με την σειρά τους μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης στο παιδί .
(4)Επιπρόσθετα, τα ζώα βοηθάνε  στην ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης και συνέπειας για τη φροντίδα ενός μικρού οργανισμού. Ακόμη, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη σχέσεων
εμπιστοσύνης, φιλίας και αγάπης με τους άλλους ανθρώπους αλλά και να εισάγουν το παιδί στην πραγματικότητα της ζωής και του θανάτου.

Σε περιπτώσεις διαταραχών στο οικογενειακό περιβάλλον τα ζώα συντροφιάς προσφέρουν αίσθημα υποστήριξης, απτικής και μη λεκτικής παρηγοριάς και μπορούν να «σπάσουν» τον κύκλο της μοναξιάς, της απελπισίας και της κοινωνικής απομόνωσης.
           Η θεραπευτική βοήθεια των ζώων χρησιμοποιείται σε παιδιά με συναισθηματικά ή σωματικά προβλήματα ή σε παιδιά πουέχουν κακοποιηθεί ή απορριφθε. Ακόμη, τα ζώα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αρκετών παιδικών παθήσεων και διαταραχών όπως τα προβλήματα λόγου, η ελλειμματική προσοχή, η υπερκινητικότητα, ο αυτισμός, η απόσυρση, η ψύχωση.images (4)
Αξιοσημείωτο, είναι ότι η θεραπευτική ιππασία αποτελεί πρότυπο παρέμβασης και αποκατάστασης σε παιδιά με ήπιες νευρολογικές, ψυχικές και μαθησιακές διαταραχές. Επιπλέον, ζώα συντροφιάς χρησιμοποιήθηκαν σε προγράμματα με εφήβους έγκλειστους σε αναμορφωτήρια. Διαπιστώθηκε, σημαντική βελτίωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς όσον αφορά το σεβασμό στις δημόσιες αρχές. Επίσης, βελτιώσανψυχικά τους χαρακτηριστικά όπως η ειλικρίνεια, η συναίσθηση, η κοινωνική ανάπτυξη, η κατανόηση, η εμπιστοσύνη
 και η υπερηφάνεια για την επιτέλεση ενός αντικειμενικού σκοπού.

 Τα κατοικίδια γίνονται καλοί δάσκαλοι?  images (3)
Τα ζώα συντροφιάς είναι φυσικοί δάσκαλοι
. Βοηθάνε τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να μαθαίνουν για την υπευθυνότητα, την πίστη, τη συμπόνια, το μοίρασμα, και την ανιδιοτελή αγάπη αξίες ιδιαίτερα σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού.

Πολλοί άνθρωποι απευθύνονται και βασίζονται στα κατοικίδιά τους στις δύσκολες στιγμές που χρειάζονται κάποιον για συμπαράσταση
       Όποιος έχει ασχοληθεί με τη φροντίδα ενός ζώου συντροφιάς, μπορεί να γράψει μια ολόκληρη λίστα με τα οφέλη του να μοιράζεται τη ζωή του με ένα ζώο.  Δεν υπάρχει τίποτε όμοιο ,με το να έχεις στην ποδιά σου κουλουριασμένη μια γάτα που γουργουρίζει ή να γυρνάς σπίτι σου και να λαμβάνεις ένα ευχάριστο και τρυφερό καλωσόρισμα από έναν σκύλο που κουνάει την ουρά του. Σαφώς, τα κατοικίδια είναι οι φίλοι και η οικογένειά μας.
       Ακόμη κι εκείνα τα μικρά πράγματα που μοιάζουν σε κάποιους ασήμαντα, όπως η γάτα που νιαουρίζει για το πρωινό γεύμα της ή ο σκύλος που σέρνεται για να μπει κάτω από τις κουβέρτες μας μαζί μας, μας θυμίζουν ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να ζούμε, να ελπίζουμε και να είμαστε ευγνώμονες.

Επομένως, τα ζώα  εξυπηρετήσουν ως καταλύτες στην κοινωνική συναναστροφή και ως γέφυρες στη διαπροσωπική επικοινωνία και δέσιμο των ανθρώπων. Σε μια εποχή, όπου ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, η σχέση του με τα ζώα τον βοηθάει να αποκαταστήσει την σχέση του μαζί της, με τους συνανθρώπους του και με τον ίδιο τον εαυτό του.download (4)
Σχόλια : Ειναι αδιαμφισβήτητο, πως ο ρόλος των ζώων κατείχε και θα συνεχίζει να κατέχει, ένα από τους βασικότερους ρόλους στις ζωές των ανθρώπων.!!

Βίντεο: Η προσφορά των Ζώων στην υγεία του ανθρώπου.

Σχόλιο: Η προσφορά των ζώων ειναι τεράστια στη ζωή του ανθρώπου. Ειναι φίλοι και σύντροφοι. !!!
Ερώτηση: Συμφωνείται πως η συνεισφορά των ζώων στις ζωές μας, ειναι μεγάλη? ναι ή όχι και πως θα το δικαιολογούσατε?

Πηγές :
 (1) http://www.ofep.gr/pdf/N-6519f566.pdf
(2)http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/2952/ta-ofeli-tis-syntrofias-enos-zwoy.html

(3) http://www.istotopos.gr/news/printer_friendly.cfm?areaid=3&id=53&obcatid=18
(4) http://medlabgr.blogspot.com/2013/10/blog-post_5916.html

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s