Κατηγορίες θηλαστικών

Τα θηλαστικά, διακρίνονται σε δυο ειδικότερες κατηγορίες :
(1)   Σύμφωνα με το είδος της τροφής τους.
(2)  
Σύμφωνα με το τρόπο αναπαραγωγής τους.

Σύμφωνα με το είδος της τροφής τους, τα θηλαστικά χωρίζονται
(1)   Φυτοφάγα: Είναι τα  ζώα που τρέφονται με φυτά.
(2)   Σαρκοφάγα : Είναι τα ζώα που τρέφονται με άλλα ζώα.
(3)    Παμφάγα:  Είναι τα ζώα που τρέφονται τόσο, με φυτά όσο και με ζώα.

        Με καμιά ομάδα ζώων δεν είναι τόσο εξοικειωμένος ο άνθρωπος όσο με τα θηλαστικά. Τα δημοφιλέστερα κατοικίδια, ο σκύλος και η γάτα, είναι εξημερωμένοι αντιπρόσωποι της τάξης αυτής. Οι πανάκριβες γούνες, όπως, το βιζόν, η ζιμπελίνα καθώς και οι προβειές που χρησιμοποιούσανν για ενδυμασία οι πρωτόγονοι άνθρωποι, προέρχονται κυρίως από είδη σαρκοφάγων. Τα σαρκοφάγα, αποτελούν αντικείμενο προσοχής και θαυμασμού στους ζωολογικούς κήπους και στα τσίρκα, πολυπόθητο θήραμα για τους κυνηγούς στο σαφάρι. Δεν παύουν όμως να προκαλούν δέος και τρόμο, όντας συνδεδεμένα με την απειλή βίαιου θανάτου στην φύση.
Σαρκοφάγα Ζώα:

      Καρχαρίας                Κροκόδειλος                         Λιοντάρι
imagesimages (7)download (6)

 

Φυτοφάγα Ζώα :
    Ζέβρα                                  Ελέφαντας                  Άλογο

download (1) download (2) images (3)

Παμφάγα Ζώα :

           Αλεπού                         Γουρούνι                       Αρκούδα
images (5) download (2) download (3)

Σύμφωνα με το τρόπο αναπαραγωγής τους , τα θηλαστικά χωρίζονται :

 1. Ανώτερα Θηλαστικά :  Είναι θηλαστικά ζώα, που γεννούν πλήρως ανεπτυγμένα νεογνά.
 2.  Ωοτόκα Θηλαστικά :  Είναι θηλαστικά ζώα, που γεννούν αυγά.
 3. Μαρσιποφόρα: Είναι θηλαστικά, που γεννούν ατελή νεογνά .

  Τα ανώτερα θηλαστικά, αν και είναι αριθμητικά λιγότερα εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία στην μορφολογία τους και στη φυσιολογία τους. Για το λόγο αυτό, κατατάσσονται σε υποκατηγορίες:
  (1) Τρωκτικά:Τα τρωκτικά, αποτελούν την πιο μεγάλη ομάδα θηλαστικών. οι σκίουροι, οι αρουραίοι, οι ποντικοί και οι κάστορες είναι τρωκτικά. Τα μπροστινά δόντια των τρωκτικών είναι μυτερά και κοφτερά. Με τα δόντια αυτά, τα ζώα πελεκούν και κομματιάζουν την τροφή τους. Έχουν κοντά άκρα και ρύγχος που εξέχουν από το σώμα τους. Η κατηγορία των ζώων, αυτών ζουν συνήθως πάνω σε δέντρα, σε υπόγειες στοές ή στο έδαφος. Επίσης, τρέφονται κυρίως με φυτά, ενώ πολλή λίγα από αυτά είναι παμφάγα.
  Σκίουρος                         Ποντικός 

  download (4)
  download (4)

  (2) Προβοσκιδωτά:Στην κατηγορία αυτή, εντάσσονται μόνο δύο είδη Ελέφαντα, Ο Ασιατικός και ο Αφρικανικός ελέφαντας (Κοινός ονομάζεται και Θαλάσσιος ελέφαντας). Τα προβοσκιδωτά είναι πολύ μεγάλα φυτοφάγα ζώα. Χαρακτηριστικό τους, είναι η μακριά τους προβοσκίδα, που στο άκρο της έχει δύο ρουθούνια και δύο χείλη. Στα προβοσκιδωτά ένα μέρος της άνω σιαγόνας έχει την μορφή χαυλιοδόντων, οι οποίοι χρησιμεύουν ως όργανο άμυνας. Επίσης, οι ελέφαντες είναι τα πιο μεγάλα ζώα της ξηράς. Με τη βοήθεια της ευκίνητης προβοσκίδας που διαθέτουν, φέρνουν στο στόμα τους το νερό και τα φυτά από τα οποία τρέφονται. Στη χαρακτηριστική τους προβοσκίδα, οφείλεται και η ονομασία «προβοσκιδωτά».
  Ελέφαντας
   
  download (5)download (6)

  (3)Οπληφόρα:Είναι τα θηλαστικά που κατατάσσονται στην κατηγορία των φυτοφάγων ζώων . Οι άκρες των δακτύλων των ζώων αυτών, καταλήγουν σε σκληρά νύχια, της οπλές . Το πλήθος των όπλων μπορεί να είναι άρτιος αριθμός, όπως για παράδειγμα στους χοίρους και τις καμήλες. Ακόμη, μπορεί ο αριθμός των όπλων να είναι περιττός όπως, για παράδειγμα στην ζέβρα και στο άλογο.Καμηλοπάρδαλη                            Άλογο
  images (4)                               images (3)

  (4) Χειρόπτερα:Είναι μια τάξη, θηλαστικών τν οποίων τα άνω άκρα τους, είναι διαμορφωμένα για πτήση. Τα άνω άκρα των χειρόπτερων περιλαμβάνουν τέσσερα μακριά δάκτυλα που είναι ενωμένα μεταξύ τους, με μια μεμβράνη. Τα ζώα της κατηγορίας αυτής, τρέφονται με φρούτα, έντομα και ελάχιστα από αυτά είναι σαρκοφάγα. Στα χειρόπτερα ανήκουν, οι νυχτερίδες. Κάθε σούρουπο, οι νυχτερίδες αφήνουν τις φωλιές τους, στις οποίες είναι κρεμασμένες ανάποδα σαν σταφύλια και αρχίζουν το κυνήγι της τροφής τους. Ακόμη, κάποιοι από μας και μόνο στο άκουσμα της λέξης νυχτερίδα τρομάζουν, γιατί τη θεωρούν πλάσμα πονηρό, επιθετικό και βλαβερό. Αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη. Η νυχτερίδα είναι αθώα και ωφέλιμη, καθώς εξολοθρεύει τεράστιες ποσότητες βλαβερών εντόμων. Μία μόνο νυχτερίδα μπορεί να φάει 3.000 έντομα σε ένα 24ωρο.
  Νυχτερίδα
  download (7)

  (5) Κητώδη:Τα κητώδη, είναι θηλαστικά που ζουν αποκλειστικά στην θάλασσα, παρότι αναπνέουν με πνεύμονες. Μπορούν να καταδυθούν σε μεγάλα βάθη, αναδύονται όμως, σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αναπνεύσουν. Η κύρια τροφή τους, είναι τα πλαγκτόν. Σε αυτή την κατηγορία, κατατάσσονται οι φάλαινες και τα δελφίνια . Τα κτηνώδη θηλαστικά έχουν δέρματα λεία, τα οποία δεν περιλαμβάνουν  σμηγματογόνους αδένες(δηλαδή, αδένες που λιπαίνουν το δέρμα).
        Τα δελφίνια δικαίως θεωρούνται οι μεγαλοφυΐες της θάλασσας.  Είναι ιδιαίτερα έξυπνα ζώα και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το μέγεθος των θηλαστικών αυτών,  είναι πολλές φορές εντυπωσιακό. Η γαλάζια  φάλαινα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό στον κόσμο. Μπορεί να ξεπεράσει τα 30 μέτρα σε μήκος και τους 150 τόνους σε μάζα. Όμως, παρά το τεράστιο μέγεθός της, δεν έχει δόντια και τρέφεται κυρίως με μικροσκοπικές γαρίδες!
  Φάλαινα                                                 Δελφίνι
  cartoon-whale-101               image006
  (6) Σαρκοφάγα:Το σώμα των ζώων, της κατηγορίας αυτής, καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι, τα πολύ ισχυρά και γαμψά νύχια τους. Είναι κυρίως, χερσαία ζώα , υπάρχουν όμως και ημιυβρόδια σαρκοφάγα, όπως για παράδειγμα οι βίδρες . Τα σαρκοφάγα ζώα, έχουν ισχυρούς κυνόδοντες και τρέφονται  από σάρκες των θυμάτων τους. Υπάρχουν, βέβαια και στιγμές που μπορεί να τραφούν με άλλα φυτά.  Επίσης, τα ζώα αυτά είναι πολύ καλοί κυνηγοί, έχουν διαπεραστική όραση, εξαιρετική ακοή και όσφρηση. Με τη βοήθεια των αισθήσεων αυτών εντοπίζουν τα θύματά τους και τα αρπάζουν με τα σουβλερά δόντιά , κάνοντας τα μια χαψιά.  Στην ομάδα των σαρκοφάγων θηλαστικών ανήκουν ζώα, όπως οι λύκοι, οι αλεπούδες, τα λιοντάρια και οι αρκούδες.
                 Αλεπού                                        Λιοντάρι
  images (5)canstock7134670

  (7) Πρωτεύοντα:Στην υποκατηγορία αυτή, περιλαμβάνει πιο εξελιγμένη οργανισμοί του Ζωικού Βασιλείου. Σε αυτή, κατατάσσονται οι γορίλες, οι πίθηκοι και ο άνθρωπος. Η κατηγορία αυτή, των Θηλαστικών έχουν αναπτυγμένο εγκέφαλο, γιατί μπορούν να στέκονται στα κάτω άκρα τους και να παίρνουν αντικείμενα με τα επάνω άκρα τους. Είναι ζώα αρκετά κοινωνικά, σχηματίζουν οικογένειες και έχουν την δυνατότητα να βλέπουν έγχρωμα.

     Γορίλας                                         Πίθηκος

  gorilla-clip-art-m           image016

   

  Πηγές :
  (1)http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL101/560/3669,15932/
  (2)http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C
  (3)http://anoixtosxoleio.weebly.com/zeta974alpha.html#.VPDcCfmUe8k
  (4)http://www.slideboom.com/presentations/690371/%CE%A4%CE%91-%CE%98%CE%97%CE%9B%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91

 

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s