Περιοχές που μένουν

Τα ζώα έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καταστάσεις και συνθήκες, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστηκά που έχουν. Υπάρχουν, λοιπόν ζώα που ζουν στα δάση, στη ζούγκλα, στην φάρμα και άλλα που μένουν στο σπίτι μαζί μας!!!

 Ζώα του δάσους :Το δάσimagesος είναι το βασίλειο των μεγάλων δέντρων, των θάμνων, των μανιταριών και των άγριων καρπών. Ένας μεγάλος αριθμός ζώων, βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο μέσα στα δάση. Τα πουλιά κρύβονται ανάμεσα στις φυλλωσίες, τα μικρά ζώα μπαίνουν μέσα στο χώμα. Τα ελάφια και τα αγριογούρουνα μέσα στους θάμνους.

Ο Σκίουρος : Είναι μικρό και ευκίνητο ζώο, που ζει κυρίως στα δένδρα. . Έχει λεπτό download (1)σώμα, μακριά φουντωτή ουρά και το τρίχωμά του είναι πυκνό και γυαλιστερό. Τρέφεται με καρπούς, σπόρους, τρυφερά βλαστάρια και φύλλα. Ιδιαίτερα αγαπούν τα αυγά και τα μικρά των πτηνών. Αποθηκεύουν τους καρπούς και τους σπόρους μέσα στις τρύπες των δένδρων για να τους τρώνε το χειμώνα. Γεννούν δύο φορές το χρόνο από 3 – 7 μικρά κάθε φορά. Οι σκίουροι εξημερώνονται σχετικά εύκολα.

Ο Λύκος :μοιάζει αρκετά με το σκύλο, αλλά έχει πιο χοντρό λαιμό και φαρδύτερο κεφάλι. Έχει μήκος 1 – 1,5 μ., ύψος 60 – 90 εκ. και ζυγίζει περίπου 35 – 50 κιλά. Το μπροστινό μέρος είναι ψηλότερο από το πισινό. Ο λύκος δεν μένει μόνιμα σ’ ένα μέρος, αλλά διαρκώς κdownloadινείται για αναζήτηση της τροφής του. Τρέφεται κυρίως με μικρά ζώα αλλά και χυμώδεις καρπούς. Η αναζήτηση της τροφής του γίνεται τη νύχτα, ενώ την ημέρα κρύβεται σε κρυψώνες. Ο λύκος ζευγαρώνει για όλη του ζωή, είναι δηλαδή ζώο μονογαμικό. Το θηλυκό γεννά 4 – 6 μικρά μέσα σε κουφάλες δέντρων ή σε σπηλιές. Ζει σε μικρές οικογενειακές ομάδες. Πολλές φορές όμως το χειμώνα οι μικρές αυτές ομάδες ενώνονται σε αγέλες για την αναζήτηση της τροφής τους.

Η Αλεπού : Είναι παμφάγο είδος. Κυρίως τρέφεται με ποντίκια , τυφλοπόντικες, σκίουρους, λαγούς  αλλά  και έντομα , ερπετά καθώς και φρούτα σταφimages (5)ύλια, σύκα κλπ. Ζει σχεδόν σε όλο τον κόσμο.Έχει φουντωτή ουρά, μάτια  μικρά, αυτιά  όρθια και μυτερά. Το σώμα της είναι πολύ ευέλικτο με πυκνό καφεκόκκινο τρίχωμα, το οποίο το αλλάζει μια φορά το χρόνο. Το μήκος του σώματός της είναι 50 έως 85 εκατοστά, το ύψος φτάνει έως 60 εκ. και ζυγίζει από 3 – 10 κιλά. Η ουρά της είναι μακριά και φουντωτή, ιδιαίτερα χαρακτηριστική, που της δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει γρήγορα πορεία. Είναι ζώο νυκτόβιο. Η αναζήτηση της τροφής γίνεται τη νύχτα, εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης της. Κάνει τη φωλιά της κάτω από το έδαφος ή συχνά χρησιμοποιεί φωλιές άλλων ζ​ώ​ω​ν​.
Βίντεο: Πληροφορίες για την αλεπού: https://www.youtube.com/watch?v=GBMDbldWx-c&index=4&list=PLSqpW8v_H6iZw3lTkanUoEQnyXBYx8mGj

 Ο Λαγός :Έχει μήκος 50 – 60 εκατοστά, ύψος 25 – 30 εκ. και ζυγίζει 3 – 5 κιλά. Το κεφάλι του είναι μεγάλο και ωοειδές και τα μάτια λοξά. Τα αυτιά του είναι μακριά, ευκίνητα κimages (2)αι όρθια.Τα πίσω πόδια του λαγού είναι μεγαλύτερα από τα μπροστινά, δίνοντάς του τη δυνατότητα να τρέχει γρήγορα με μεγάλα άλματα. Το τρίχωμα του αλλάζει δύο φορές το χρόνο μία το φθινόπωρο και μια την άνοιξη . Τρέφεται κυρίως με τρυφερά χόρτα, δημητριακά και χυμώδεις καρπούς. Ζει μόνιμα σε μια περιοχή, την οποία δύσκολα εγκαταλείπει παρά μόνο όταν δεν υπάρχει τροφή. Την ημέρα κρύβεται μέσα στη φωλιά του ή λιάζεται. Η αναζήτηση της τροφής του γίνεται τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες.Στις μετακινήσεις του ο λαγός χρησιμοποιεί τα ίδια μονοπάτια. Βλέπουμε συχνά τα τρίβει με τα πόδια το πρόσωπό του. Έτσι τα εκκρίματα από τους αδένες του προσώπου κολλάνε στα πόδια του σημαδεύοντας έτσι τα μονοπάτια για να τα ξαναβρίσκει. Ποτέ δεν πάει κατευθείαν στη φωλιά του, αλλά πάντοτε ακολουθεί παραπλανητικές διαδρομές.

 

Ζώα της Ζούγκλας : Τροπικό δάσος ή ζούγκλα είναι το μεγάλο και πυκνό δάσος των τροπικών χωρών .Βρίσκονται στην ΑσίαΑυστραλίαΑφρικήΝότια ΑμερικήΚεντρική Αμερική, το Μεξικό και για πολλά από τα νησιά του Ειρηνικού. images (3)Η ελάχιστη κανονική ετήσια βροχόπτωση είναι μεταξύ 175 εκατοστών και 200 ​​cm σε αυτήν την κλιματική περιοχή. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία υπερβαίνει τους 18 °C κατά τη διάρκεια όλων των μηνών του έτους.Συνδυάζει υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

Ουρακοτάγκος : είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωποειδείς πιθήκους.Το ύψος του φτάνει τα 2 μέτρα και το βάdownload (1)ρος του τα 100 κιλά.. Το σώμα του καλύπτεται από κοκκινωπό χρώμα που σκουραίνει όσο μεγαλώνει το ζώο.Το πρόσωπό του και οι παλάμες του δεν έχουν τρίχωμα.Ζει στην  Ιωδιονησία(στα νησιά Σουμάτρα και Βόρνεο)μέσα σε πυκνά δάση.  Είναι ζώο δενδρόβιο.Κινείται ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων με  ευκολία.Στο έδαφος περπατάει συχνά με τα δύο πόδια με τα χέρια  πάνω στο κεφάλι.Ζει συνήθως μοναχικά ή με το ζευγάρι του και σπάνια
σε ομάδες τεσσάρων ατόμων. Κάθε βράδυ φτιάχνει τη φωλιά του από κλαδιά πάνω σε ένα δέντρο. Η διάρκεια ζωής του είναι 25 χρόνια.
Ας περπατήσουμε στην ζούγκλα:https://www.youtube.com/watch?v=GoSq-yZcJ-4

Πούμα: είναι αιλουροειδές  θηλαστικό που ζει στην Αμερική από το δυτικό Καναδά μέχρι τα βόρεια τηςΠαταγωνίας. Μπimagesορεί να ζήσει  στα βουνά, στους βάλτους, στις σαβάνες και στα δάση ακόμα και σε υψόμετρο 4.000 μ. Το μεγαλύτερο μήκος ζώου που έχει καταγραφεί είναι 3 μέτρα από τα οποία το ένα η ουρά, και βάρος 120 κιλά. Το χρώμα της κοντής, πυκνής γούναςποικίλλει σημαντικά από κιτρινωπό καφέ σε κόκκινο ή και σκουρότερο το χειμώνα. Ολαιμός, το στήθος και η κοιλιά είναι άσπρα.

Ο Ελέφαντας :Ο αφρικανικός ελέφαντας είναι τεράστιο ζώο. Έχει μήκος επτάμισι μέτρα (μαζί με την προβοσκίδα). Το ύψος του φτάνει τα 3,30 μέτρα και το βάρος του τους 6 τόνους. Το χρώμα τους είναι σκούρι ή ανοιχτό γκρίζο . Έχει μεγάλο κεφάλι με τεράστια αυτιά που σκεπάζουν τους ώμους και χρησιμεύουν για να κάνουν αέρα και να διώχνουν τα ενοχλητικά έντομα.Το επάνω χείλος του επιμηκύνετdownload (2)αι και σχηματίζει την προβοσκίδα που στο άκρο της έχει ρουθούνια και δύο χείλη.Στην επάνω σιαγόνα έχει μόνο δύο δόντια τους γνωστούς χαυλιόδοντες.Ο ελέφαντας έχει ανεπτυγμένη όσφρηση και αφή αλλά πολύ αδύνατη όραση.Καθημερινά διασχίζει μεγάλες αποστάσεις προς αναζήτηση της τροφής. Μπορεί ακόμη και να περάσει από ποτάμι κρατώντας όμως την προβοσκίδα του έξω απ΄ το νερό για να παίρνει αέρα.Καταναλώνει κατά μέσο όρο 200-250 κιλά τροφής και 90-180 λίτρα νερό.Οι ελέφαντες ζουν κατά οικογένειες σε μεγάλες ομάδες που μπορεί να φτάσουν τα 1.000 άτομα! Στην ηλικία των 14 ετών το θηλυκό γεννάει ένα μικρό που ζει για άλλα τόσα χρόνια με τη μητέρα του. Οι  άγριοι μικροί πληθυσμοί.

Η Ζέβρα : Ειναι αγριος συγγενής του αλόγου και του γαιδάρου με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα τους. Η εμφάνισή του μοιάζει με του αλόγου. Έχει ύψος 1,25 μέτρα , μήκος 2,20 μέτρα και βάρος 220-230 κιλά.Το κεφάλι της είναι σχετικά μικρό με ευκίνητα αυτιάdownload (1) και κοντή χαίτη. Είναι ζώο χορτοφάγο όπως και τα άλογα. Οι ζέβρες είναι κοινωνικά ζώα. Ζουν σε οικογένειες που αποτελούνται από έναν αρσενικό και 5-6 θηλυκές με τα μικρά τους. Οι οικογένειες ανήκουν σε μεγάλες αγέλες των 100 και πλέον ατόμων.Τα θηλυκά μιάς οικογένειας μετά απο κυοφορία ενός χρόνου γεννάνε ένα μικρό που θα μείνει κοντά στη μητέρα του για περισσότερο από έναν χρόνο.Πολλές φορές σχηματίζουν αγέλες με άλλα ζώα (στρουθοκάμηλους, αντιλόπες κλπ) για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους εχθρούς τους (τα σαρκοφάγα ζώα).Οι ζέβρες, ζούν κυρίως στα τροπικα δάση – ζούγκλες, καθώς εκεί έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν και να βρουν την τροφή τους.

Βίντεο : Τα ζώα της ζούγκλας
https://www.youtube.com/watch?v=aZnlSQFzioA

Ζώα της Φάρμας: έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές όλων μας, καθώς μας προσφέρουν τροφές που είναι απαραίτητες για τον οργανισμός μας. Μέσα από τις τροφές που μας παρέχουdownload (2)ν , δίνουν στον οργανισμό μας ενέργεια ώστε να μπορεί καθημερινά να κάνει διάφορες δραστηριότητες.Επίσης, τα ζώα μας παρέχουν αγαθά όπως, ρούχα και παππούτσια που φτιάχνουμε από τα δέρματα και τα τριχώματα τους.Επομένως, ο ρόλος των ζώων της φάρμας, ειναι αδιαμφισβήτητα καθοριστικός στις ζωές μας!!!

  Τα πουλερικά μιας φάρμας, είναι οι κότες, οι πάπιες και οι γαλοπούλες που μας παρέχουν το κρέας του και αυγά. Τα αυγά, μας βοηθάνε να έχουμε καλή όραση, γερά και δυνατά κόκκαλα – οστά images (4)μέσα από τις βιταμίνες που περιέχουν. Επίσης, τα ζώα αυτά μας δίνουν τα όμορφα πούπουλα τους, για να φτιάχνουμε μαξιλάρια, παπλώματα και μπουφάν για να ζεσταινόμαστε .
Τα πρόβατα και οι κατσίκες, μας δίνουν διάφορα γαλακτοκομικά προϊοντα (πχ γάλα, τυρί και γιαούρτι).  Το γάλα περιέχει μέσα ασβέστιο και έτσι, βοηθά στο να έχουμε γερά και δυνατά οστά και δόντια. Επίσης, μας δίνουν το κρέας τους και όταν το τρώμε το σώμα μας αναπτύσσεται και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Τέλος, μας δίνουν το μαλλί τους, για να έχουμε χαλιά και ρούχα.

Κατσίκα                                                                         Πρόβατο 

                                       images (5)download (3)

Γουρούνι , Αγελάδα και  Μοσχάρι:   μας δίνουν κυρίως το κρέας τους, το οποίο χρησιμοποίηουμε για την παραγωγή διάφορων αλλαντικών
download (2)(πχ λουκάνικα). Το κρέας του γουρουνιού, είναι αρκετά λιπαρό και παχυντικό για τον οργανισμό μας, για το λόγο αυτό πρέπει να το καταναλώνουμε αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Εξαιτίας αυτού, το κατατάσσουμε στα υψηλότερα επίπεδα της τροφικής πυραμίδας. Οι αγελάδες και τα μοσχαράκια μας, προσφέρουν και αυτά με την σειρά τους, το κρέας και το γάλα τους που images (6)βοηθάνε στην σωστή ανάπτυξη ενός γερού και δυνατού σώματος .

 

Κατοικίδια Ζώα:  ειναι ζώα ημερα που ζούν και συμβιώνουν μαζί με εμάς τους ανθρώπους μέσα στο σπίτι. Κάποια κατοικίδια είναι (πχ ο σκύλος, η γάτα, ο παπαγάλος, τα ψάρια κλπ). Τα ζώα αυτά, παρέχουν στον download (4)άνθρωπο αγάπη, ζεστασία και τρυφερότητα. Μπορούν να γίνουν οι καλύτερη φίλοι του ανθρώπου, καθώς τον βοηθάνε να ξεπεράσει τα άνγχοι του, το στρέες, την μοναξία και τις ανασφάλειες  που πιθανόν να έχει. Ακόμη, τα ζώα αυτά, ενισχύουν στην  ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων των ατόμων(πχ βόλτες) και συμβάλλουν στην δημιουργία μεγαλύτερης αντίστασης του οργανισμού σε ασθένειες.

Επομένως κάθε ζώο ζει και προσαρμόζεται, στα περιβάλλοντα που του παρέχουν βασικά στοιχεία τα οποία  ενισχύουν στην επιβίωση τους. Κάποια, από τα στοιχεία αυτά ειναι (πχ η τροφή, οι χώροι για δημιουργία των φωλιών τους, νερό κλπ). Αδιαμφισβήimagesτητα, η επιλογή του περιβάλλοντος στο οποίο θα ζήσουν, βασίζεται και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το κάθε ζώο ( πχ ράμφος, χέρια, πόδια κλπ).  Όλα τα ζώα έχουν το ρόλο τους μέσα στο κύκλο της ζωής και μας προσφέρουν προϊοντα χρήσιμα για την διαβίωση μας όπως (πχ τα ζώα της φάρμας).Τέλος, υπάρχουν κάποια είδη ζώων τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μοναδικοί φίλοι του ανθρώπου και ο ρόλος τους να γίνει σημαντικότατος, καθώς όλοι θα τα αγαπήσουν(πχ τα κατοικίδια ζώα)

Σχολιασμός:
Όπως βλέπετε, υπάρχουν ζώα που ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καταστάσεις αλλα και συνθήκες. Δεν ειναι μόνο τα θηλαστικά ζώα που ζουν στην στεριά,υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ζώων, τα οποία ζουν σε θάλλασες, ξηρά, ζούγκλες ή κάτω από την γή.

 

Πηγές
http://poupina333.blogspot.com/
http://www.slideboom.com/presentations/869222/%CE%A4%CE%B1-%CE%B6%CF%89%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%82
http://slideplayer.gr/slide/2034378/
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM102/524/3459,14007/extras/mtpc_d07_zoa_dasos2/index.html
http://dim-stanou.chal.sch.gr/ta%20zwa%20tou%20dasous%20mas.htm
http://www.slideboom.com/presentations/680505/%CE%A0%CE%BF%CF%8D-%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B6%CF%8E%CE%B1
http://poupina333.blogspot.com/
http://blogs.sch.gr/andrag/files/2011/04/zoa-tis-farmas.pdf
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82
http://zwatoukosmou.wikispaces.com/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1+%CE%B6%CF%8E%CE%B1

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s