Προσαρμοστικές Ικανότητες

Πώς προσαρμόζονται οι οργανισμοί στις αλλαγές του περιβάλλοντος??

Κάθε ζώο για να επιβιώσει, προσαρμόζεται στο περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται. Η προσαρμοστική ικανότητα του κάθε ζώου, είναι αποτέλεσμα της δράσης της φυσικής επιλογής και φαινοτυπικά εκφράζεται βάση : Το χρώμα του ζώου, το τρίχωμα του. Το σχήμα του και στα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα που διαθέτει, καθώς επίσης και στις ειδικές συμπεριφορές που αναπτύσσει.
 
Τα ζώα κληρονομούν ευνοϊκά χαρακτηριστικά που τους βοηθούν στην καλύτερη προσαρμογή τους. Αυτοί επιβιώνουν περισσότερο και αφήνουν μεγαλύτερο αριθμό απογόνων σε σχέση με τους οργανισμούς οι οποίοι έχουν κληρονομήσει λιγότερο ευνοϊκά χαρακτηριστικά.
       – Τα ευνοϊκά χαρακτηρίστηκα , που βοηθούν τους οργανισμούς στην καλύτερη και πιο εύκολη προσαρμογή τους, στο νέο περιβάλλον επιλέγονται από την φύση και επικρατούν.
           Για να εμφανιστεί και να μονιμοποιηθεί μια προσαρμογή χρειάζεται να περάσουν πολλά έτη και γενεές. Αξίζει να σημειωθεί ότι , οι προσαρμογές εμφανίζονται συνέχεια, όμως μονιμοποιούνται μόνο αυτές που έχουν κάποια προσαρμοστική αξία.

                                 Οι προσαρμογές προκύπτουν με δύο τρόπους:
           –  Ως δομικά χαρακτηριστικά, τα οποία οι γονείς κληρονομούν στους απογόνους τους.
         Ως στοιχεία συμπεριφοράς που αναπτύσσουν οι οργανισμοί.


Ας δούμε πιο αναλυτικά τα Προσαρμοστικά Χαρακτηρίστηκα των Ζώων:

Το χρώμα είναι προσαρμοστικός μηχανισμός, τον οποίο αναπτύσσουν πολλά ζώα. Για παράδειγμα:
                                (1)Η πολική αρκούδα είναι λευκή, ενώ η αρκούδα που ζει στα δάση των εύκρατων περιοχών έχει καφέ χρώμα.images (10)
  (2)Τα περισσότερα πτηνά είναι ανοιχτόχρωμα στην κάτω επιφάνεια τους, ενώ είναι σκουρόχρωμα στο πάνω τους μέρος.
 (3) Τα ψάρια και τα πτηνά των τροπικών περιοχών, διαθέτουν έντονα images (2)χρώματα, ώστε να εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους.

 

Το τρίχωμα είναι προσαρμοστικός μηχανισμός, τον οποίο αναπτύσσουν πολλά ζώα. Για Πολλά ζώα ζουν σε περιοχές, όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή , έχουν λοιπόν, πυκνό τρίχωμα που τα προστατεύει από το κρύο. Πολλά θηλαστικά, αποβάλλουν ένα μεγάλο μέρος του τριχώματος που διαθέτουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οπότε, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη σε σχέση με το χειμώνα.

Για παράδειγμα, Προσαρμογές ζώων που ζουν στους Πόλους:
   (1)Πυκνό τρίχωμα και παχύ στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα τους γιαdownload (16) προστασία από το κρύο.
(2)Λευκό χρώμα για προστασία από τους εχθρούς .
(3)Φαρδιές πατούσες για βάδιση στο χιόνι.

 

Το Σχήμα είναι προσαρμοστικός μηχανισμός, τον οποίο έχουν τα ζώα:Ζώα υδρόβια, ψάρια αλλά και θηλαστικά έχουν υδροδυναμικό σχήμα . Ο λόγος, που έχουν το σχήμα αυτό είναι για να περιορίζεται η τριβή κατά την κίνηση τους, στο νερό. Τα πτηνά, έχουν αεροδυναμικό σχήμα κυρίως, ώστε να μπορούν να πετούν.

Για παράδειγμα, Προσαρμογές των Πουλιών :
   (1)Ελαφρύς σκελετός(2)Φτερούγεςεξασφαλίζουν την ικανότητα για πτήση.(3)Δυνατοί μύες για πτήση.  H Συμπεριφορά που αναπτύσσουν πολλά ζώα είναι προσαρμοστικός μηχανισμός.  Για παράδειγμα:(1) Πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν από το βόρειο ημισφαίριο προς το νότιο ημισφαίimages (11)ριο, ώστε να διαχειμάσουν.(2) Το φαινόμενο της μετανάστευσης εμφανίζεται και σε ορισμένα ψάρια, κυρίως για την εύρεση κατάλληλων συνθηκών αναπαραγωγής και τροφής. (3) Ορισμένα ζώα, που ζουν σε εύκρατες περιοχές των χειμώνα, πέφτουν σε χειμερία νάρκη . Ενώ ζώα, που ζουν σε πιο ζεστές περιοχές, πέφτουν κατά την περίοδο της θερινής ξηρασίας σε θερινή νάρκη. Στις δύο, αυτές περιπτώσεις οι ζωές των ζώων αυτών επιβραδύνονται. Λόγω του ότι, τα ζώα χρησιμοποιούν λιγότερο οξυγόνο.       

Για παράδειγμα, Προσαρμογές των ζώων που πέφτουν  σε νάρκη:

Σκίουρος                    Λευκή Αρκούδα 
download (4)      images (10)

 Τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα που έχουν πολλά ζώα είναι προσαρμοστικός μηχανισμός.
   (1) Τα έντομα έχουν ισχυρό εξωτερικό κάλυμμα προστασίας ή άλλους σχηματισμούς, όπως σκληρές τρίχες και αγκάθια. Έτσι, ώστε να προστατεύονται από τους εχθρούς.
(2) Φίδια, έχουν δηλητηριώδη αδένες πάνω από τα δόντια τους και με αυτές σκοτώνουν τα θηράματα τους ή έχουν σκληρή θωράκιση και δυνατές ουρές.
 
(3) Οι χελώνες, προστατεύονται από τους εχθρούς τους χάρης το σκληρό κέλυφος που έχουν.
cute-happy-turtle-vector-illustration-art_94135699 (4) Το σχήμα του ράμφους που έχει κάθε πτηνό, είναι διαφορετικό και έχει να κάνει με την επιβίωση τους. Κάθε ράμφος, είναι ανάλογο και των τροφών που μπορεί να λάβει ένα πτηνό.images (4)
(5) Η καμήλα, για παράδειγμα, μπορεί και αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού στην καμπούρα ή στις καμπούρες που έχει στην πλάτη της. Με αποτέλεσμα, σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας να μπορεί να επιβιώσει.

Briston Betularia 
Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα:  Η πεταλούδα Biston πολύ διαδεδομένη στην Αγγλία και στη Σκωτία. Η πεταλούδα αυτή συνdownloadαντιέται σε δύο παραλλαγές που διαφέρουν ως προς το χρωματισμό τους.

Πριν τη βιομηχανική επανάσταση :Πολλές γενιές αργότερα Οι κορμοί των δέντρων είχαν το φυσικό ανοιχτό χρώμα. Οι ανοιχτόχρωμες πεταλούδες που αναπαύονταν επάνω τους (γιατί η πεταλούδα αυτή τρέφεται τη νύχτα και αναπαύεται την ημέρα) διακρίνονταν δυσκολότερα από τους θηρευτές τους, τα εντομοφάγα πτηνά, σε σχέση με τις μαύρες. Έτσι επικράτησαν στους τοπικούς πληθυσμούς της πεταλούδας, αφού είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και μεταβίβασης του χαρακτηριστικού τους (ανοιχτό χρώμα πτερύγων) στις επόμενες γενιές— από τις μαύρες.
Πολλές Γενιές αργότερα : Όταν μαύρισαν οι κορμοί των δέντρων εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης, η δράση της φυσικής επιλογής αντιστράφηκε. Το προσαρμοστικό πλεονέκτημα το είχαν πλέον οι μαύρες πεταλούδες, που ήταν περισσότερο δυσδιάκριτες στους κορμούς από τις ανοιχτόχρωμες. Έτσι βαθμιαία άρχισαν να επικρατούν αριθμητικά, καθώς επιβίωναν περισσότερο και μεταβίβαζαν με μεγαλύτερη συχνότητα το χρωματισμό τους στις επόμενες γενιές από τις ανοιχτόχρωμες.

 Εκπαιδευτικό βίντεο για τις προσαρμοστικές ικανότητες των ζώων.
https://www.youtube.com/watch?v=kQG-5PSdM3g

Βίντεο: Απίστευτες προσαρμοστικές ικανότητες!!
https://www.youtube.com/watch?v=KMT1FLzEn9I#t=50

Σχόλιο: Η προσαρμοστική ικανότητα, που έχουν τα ζώα είναι κάτι το μοναδικό. Τα ζώα ανάλογα με τα περιβάλλοντα στα οποία μένουν (ζηρά, θάλασσα) και τις συνθήκες που επικρατούν (κρύο, ζέστη και υγρασία) αβαπτύσσουν αντίστοιχες προσαρμοστικές ικανότητες.

 Πηγές:

(1)http://www.slideboom.com/presentations/690374/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%91%CE%A1%CE%9C%CE%9F%CE%93%CE%97-%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%96%CE%A9%CE%A9%CE%9D-%CE%A3%CE%A4%CE%9F-%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%92%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%9F%CE%D
(2)http://www.slideboom.com/presentations/461041/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B6%CF%8E%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CBD
(3)http://silegga.blogspot.com/2013/01/blog-post_9.html

 

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s