Τροφική Πυραμίδα

Τροφικές Αλυσίδες- Τροφικές Πυραμίδες :
Κάθε οικοσύστημα διαθέτει μια τροφική δομή.Οι τροφικές σχέσεις και οι τροφικές αλυσίδες, δημιουργούνται από την ανάγκη των οργανισμών να εξασφαλίσουν τις οργανικές τους ουσίες.

Μια τροφική αλυσίδα, μπορεί να μας αναπαραστήσει τι τρώει ο κάθε οργανισμός στο περιβάλλον που ζεί και από ποιους οργανισμούς μπορεί να φαγωθεί ο ίδιος. Οι περισσότερες τροφικές αλυσίδες, ξεκινήνουν με ενα παραγωγό.

Τροφική Πυραμίδα :
Τα φυτά, τα φυτοφάγα και τα σαρκοφάγα ζώα δημιουργούν  μια αλυσίδα τροφής, την λεγόμενη τροφική αλυσίδα.Στο φυσικό περιβάλλον διαπιστώνουμε ότι τα φυτά είναι περισσότερα από τα φυτοφάγα ζώα που και xfoodchainsαυτά με τη σειρά τους είναι περισσότερα από τα σαρκοφάγα ζώα. Έτσι, μπορούμε να απεικονίσουμε αυτή τη σχέση με μια πυραμίδα, που την ονομάζουμε τροφική πυραμίδα. 


Είναι φανερό, ότι τα φυτά βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας και ανεβαίνοντας προς την κορυφή συναντάμε πρώτα τα φυτοφάγα μετά τα σαρκοφάγα και στην κορυφή τα παμφάγα ζώα. Οι τροφικές αλυσίδες και οι τροφικές πυραμίδες είναι πολύ απλές μορφές απεικόνισης των τροφικών σχέσεων.

Τροφικές αλυσίδες και πλέγματα : Ορίζονται, ως η αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των οργανισμών όσο αναφορά την τροφή τους.

Παρόλα αυτά, οι τροφικές αλυσίδες παρουσιάζουν ένα μεγάλο μειονέκτημα : Καθώς απεικονίζεται πως, κάθε οργανισμός τρέφεται με μόνο ένα είδος τροφής. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν μπορεί να ισχύει.

Ας χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα την πιο κάτω τροφική αλυσίδα:
Σε αυτή, την τροφική αλυσίδα,φαίνεται ότι το φίδι τρέφεται μόνο από ακρίδες και το γεράκι μόνο από φίδια. Αυτό, όμως δε μπορεί να συμβbblogcuu_d1_besin_zinciri_02αίνει στην πραγματικότητα! Επειδή, κάθε οργανισμός μπορεί να τρέφεται από περισσότερα είδη τροφής και άρα μπορεί να ανήκει σε πολλές τροφικές αλυσίδες. Για τον λόγο αυτό, η απεικόνιση των τροφικών σχέσεων των οργανισμών στο οικοσύστημα είναι πιο σωστή και πειστική στα τροφικά πλέγματα που δείχνουν πολύ περισσότερες τροφικές σχέσεις.

Ας χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα την πιο κάτω τροφική αλυσίδα:
Στην τροφική αυτή αλυσίδα, απεικονίζεται, η πραγματική εικόνα για το πώς είναι μια σωστή τροφική σχέση μεταξύ των διάφορων οργανισμών. Καθώς, κάθε οργανισμός έχει την δυνατότητα να τρέφεται με περισσότερα είδη τροφής.
food_web_600

Βίντεο : Τροφικές αλυσίδες και πλέγματα

Βίνετο :Τροφικές Αλυσίδες και πλέγματα

Σχόλιο: Αδιαμφισβήτητα, τα παιδιά μέσα από την κατανόηση της ύπαρξης διαφορετικών κατηγοριών ζώων και των συνηθειών τους .Θα έχουν την ευκαιρία να  κατανοήσουν ακόμη καλύτερα πως υπάρχουν και ζώα που δεν ζουν αποκλειστικά στην στεριά.

Ερώτηση: Εσείς, θεωρείται σημαντικό, τα παιδιά να γνωρίζουν τα τροφικά πλέγματα -αλυσίδες και τον τρόπο που λειτουργούν τα οικοσυστήματα? Πιστεύεται, πως θα ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο η παρανόηση των παιδιών?

Πηγές :
http://www.kpedrapetsonas.gr/pdf-files/entypa/entypo_2013_trofikes_alysides.pdf
https://sites.google.com/site/ekpaideutikoulikofusikis/oikosystemata/trophikes-alysides

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s