Κατοικίδια Ζώα (Α Φάση)

Οι φίλοι μας τα ζώα: (Ενδεικτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη αναδυόμενων σχεδίων εργασίας3) Ομάδα: Όλα τα παιδιά του ολοήμερου ή κλασσικού νηπιαγωγείου (προαιρετικά συνεργασία τάξεων των διθέσιων νηπιαγωγείων ή νηπιαγωγείου και τάξεων του Δημοτικού Σχολείου). Προβλεπόμενη Διάρκεια: Τρεις μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το αμείωτο ενδιαφέρον των παιδιών. Η δημιουργικότητα των παιδιών δεν ακολουθεί χρονικούς περιορισμούς και συνεπώς χρειάζονται αβίαστο χρόνο προκειμένου να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, με την νηπιαγωγό, με τα υλικά και το περιβάλλον μέσα από έρευνα, παρατήρηση, καταγραφή, συζήτηση, κατανόηση και δημιουργική έκφραση. Χώρος: Τάξη του νηπιαγωγείου, αύλειος χώρος, πεδία έρευνας. Το νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε δημιουργικό εργαστήρι και γόνιμο περιβάλλον το οποίο υποδέχεται το θέμα του σχεδίου εργασίας και προσφέρεται για δημιουργική δουλειά. Η ατμόσφαιρα της τάξης αντανακλά την ενθάρρυνση και την αποδοχή λάθους και της καινοτομίας. Η νηπιαγωγός δημιουργεί ένα μαθησιακό περιβάλλον χαράς και ελευθερίας, ανοιχτό και ευέλικτο, φιλικό και ασφαλές, δίνοντας χρόνο και χώρο στα παιδιά. Έτσι η μαθησιακή διαδικασία μετατρέπεται σε συναρπαστική δουλειά με έμπνευση. Εναύσματα: Αφορμή μπορεί να αποτελέσει, ενδεικτικά, κάποιο από τα παρακάτω: Αυθόρμητες δραστηριότητες των παιδιών, αναφορά ενός παιδιού για το δικό του κατοικίδιο, για το κουταβάκι που υιοθέτησε η οικογένειά του ή για μια σχετική είδηση από τα ΜΜΕ.

1. Τα κατοικίδια Ζώα 
Ομάδα: Τα παιδιά του νηπιαγωγείου και προαιρετικά άλλων τάξεων, όπως προαναφέρθηκε. Ενδεικτική Διάρκεια : Ένας μήνας
Χώρος: Τάξη του νηπιαγωγείου, αίθουσα εκδηλώσεων, κτηνιατρείο
Έναυσμα: Η παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου)

Α’ ΦΑΣΗ : Σχεδιασμός της δράσης Διερεύνηση εμπειριών: Η νηπιαγωγός προσπαθεί να ανακαλύψει τις προηγούμενες γνώσεις, τις ιδέες και τις εμπειρίες των παιδιών. Επίσης διερευνά αν το ενδιαφέρον των παιδιών είναι γνήσιο, προς τα πού στρέφεται και τι θέλουν τα ίδια τα παιδιά να μάθουν σχετικά με το θέμα. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να μιλήσουν για τα βιώματά τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αποκαλύψουν τα συναισθήματά τους. Με την μέθοδο του καταιγισμού ιδεών( brain storming ) τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν να πάρουν από κοινού αποφάσεις, να εκτιμήσουν τα λάθη τους και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Eνδεικτικές ερωτήσεις της νηπιαγωγού: «Ποια παιδιά έχουν κατοικίδια στο σπίτι τους;», «Τι είδος ζώου είναι;», «Το αγαπάτε;», «Ποιος θέλει να μας πει μια ιστορία με το ζωάκι του;», «Είναι ελεύθερο ή δεμένο;», «Ξέρετε πώς να το φροντίζετε;», «Νομίζετε ότι γνωρίζετε τι να κάνετε αν χρειαστεί κάτι το ζωάκι σας;», «Τι νιώθετε γι αυτό;», «Πως νομίζετε ότι νιώθει το ζωάκι σας;», «Τι νομίζετε ότι είναι καλύτερο για το ζώο σας;», «Για ποιο λόγο νομί- ζετε ότι παίρνουν οι άνθρωποι ένα ζώο;», «Ποια συναισθήματα νομίζετε ότι έχουν και άλλοι άνθρωποι απέναντι στα ζώα;».
Στην συνέχεια :
Προτρέπει όσα παιδιά έχουν κατοικίδιο να το ζωγραφίσουν και τα υπόλοιπα παιδιά μπορούν, αν θέλουν, να ζωγραφίσουν ένα ζωάκι που αγαπούν. Μοιράζονται τις ζωγραφιές τους με όλα τα παιδιά. Από τις απαντήσεις των παιδιών αναδύονται πολλά ερωτήματα τα οποία καταγράφει η νηπιαγωγός. Μετά διαβάζοντάς τα, παροτρύνει τα νήπια να σκεφτούν για ποια θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα πράγματα, να επιλέξουν και να της τα ανακοινώσουν. Με ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, διαφωνίες και άτυπες ψηφοφορίες καταλήγουν σε ερωτήματα. Η νηπιαγωγός, σε ρόλο γραφέα, τα καταγράφει σε καρτελάκια, τα διαβάζει στα παιδιά δείχνοντας τις λέξεις με το δάχτυλο της και τους προτρέπει να τα κολλήσουν σε χαρτί του μέτρου, όπου σε έναν κύκλο στη μέση γράφει τη φράση «Κατοικίδια Zώα». Τα παιδιά κολλούν τα καρτελάκια στην άκρη των ακτίνων του κύκλου και προκύπτει το ιστόγραμμα πάνω στο οποίο θα εργαστούν στη συνέχεια. Η νηπιαγωγός διαβάζει στα παιδιά τι έγραψαν και αφού συμφωνήσουν με το περιεχόμενο, τους προτείνει να το αναρτήσουν στη γωνιά της συζήτησης, στο καβαλέτο, στον τοίχο ή όπου αλλού αποφασίσουν, με την προϋπόθεση να φαίνεται.
Πιθανά ερωτήματα των παιδιών:
α) «Ποια ζώα λέμε κατοικίδια;»
β) « Θέλω να το φροντίζω αλλά δε ξέρω πως..»
γ) «Τι χρειάζεται ένα κατοικίδιο για να είναι ευτυχισμένο;»
δ) «Εγώ το αγαπώ αλλά ο αδελφός μου ο μεγάλος το χτυπάει.»
ε) «Παίζω μαζί του με τη μπάλα μου. Με κάνει και γελάω!»

 Πηγές:http://www.animalactiongreece.gr/files/ti%20kanoume/leaflets/biblio%20gia%20tipografio.pdf

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s