Παιχνίδια

Ο ρόλος και η σημαντικότητα των εκπαιδευτικών παιχνιδιών :
Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, κατέχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της εκπαίδευσης. Σήμερα, είναι ένα από τα ισχυροτερα εργαλεία που ενισχύουν και προωθούν την διαδικασία της μάθησης. Μέσα από την χρήση τους λοιπόν, τα παιδιά έχουν την ευκαιριά να :
Αποκτήσουν νέες εμπειρίες
Να συμβαδίσουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας και να μάθουν την χρήση πιο σύγχρονων πολυμέσων.
Να αναπτύξουν τις ατομικές τους ικανότητες.
Να αποκτήσουν περισσότερα κίνητρα, καθώς απορροφούνται από το εντυπωσιακό περιβάλλον του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ενισχύεται περαιτέρω η ενεργητική συμμετοχή αλλά και εμπλοκή στην διαδικασία της μάθησης.
Εχουν την ευκαιρία να δρούν πιο αυτόνομα και ανεξάρτητα 
Αποκτούν μια πιο σφαιρική εικόνα για το θέμα με το οποίο ασχολούνται.

Ο εκπαιδευτικός και αυτός με την σειρά τους αποκτά, βασικά προνόμια και διευκολύνσεις μέσα από την χρήση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών :
Παρεχουν άμεση ανατροφοδότηση
– Προσαρμόζουν τα παιχνίδια, σύμφωνα με τις ικανότητες και τα επίπεδα που είναι κάθε παιδί.
– Συμβάλλουν στην ενίσχυση της επίτευξης, συγκεκριμένων μαθησιακών στόχων.
– Αποκτούν πρωτόγνωρα συναισθήματα με την ενασχόληση των ηλεκτρωνικών υπολογιστών.
– Ειναι πιο εύκολος τρόπος προσέγγισης των παιδιών στο μάθημα.
– Ενισχύονται σε όλους τους τομείς ανάπτυξης τα παιδιά (Γνωστικό, συναισθηματικό, προσωπική και κοινωνική συνειδητοποίηση και κινητικές ικανότητες)

Παιχνίδι 1: Βρες ποία ζώα είναι άγρια και ποια είναι ημερα
http://www.diavasma.com/flashes/maina.swf
Οδηγίες : Χώρισε τα ζωάκια που εμφανίζονται στην οθόνη σε άγρια και ήμερα , κάνοντας κλίκ πάνω στην σωστή κατηγορία αντίστοιχα.
Ημερα Ζώα: Ειναι τα ζώα που ζούν κοντά στους ανθρώπους και τα οποία έχουν εξημερωθεί.
Άγρια Ζώα : Ειναι τα ζώα που δεν ζούν μαζί με τον άνθρωπο, αλλά επιβιώνουν μέσα σε δάση, ζούγκλες κλπ
Για να ελέξεις την απάντηση σου,πάτησε το εικονίδιο του ήλιου που βρίσκεται πάνω δεξιά. Αφού, κάνεις τον έλεγχο, πάτησε το συννεφάκι και προχώρησε στο επόμενο ζώο.

Παιχνίδι 2: Μαθαίνω τους ήχους των Ζώων
http://www.babalonia.com/el/play_jungle
Οδηγίες :  Το παιχνίδι ειναι απλό και είναι ειδικά για τα παιδιά της προσχολικής αγωγής. Η διαδικασία πραγματοποίησης ειναι απλή. Πατατε πάνω στα εικονίδια των ζώων και ακούτε των ήχων που αντιστοιχεί σε κάθε ζώο της ζούγκλας .

Παιχνίδι 3: Οι ήχοι των Ζώων της φάρμας
http://www.babalonia.com/el/play_farm
Οδηγίες: Με ένα άγγιγμα τα ζώα ζωντανεύουν, κάνουν χαρούμενες κινήσεις και βγάζουν αληθινούς ήχους!Κοτούλες ανεβαίνουν τα σκαλιά, πουλάκια πετάνε και μικρά παπάκια βουτάνε στο νερό. Μέσα στη φάρμα κρύβονται και εκπλήξεις που βοηθάνε τα παιδιά να καλλιεργήσουν την παρατηρητικότητά τους και κρατάνε το ενδιαφέρον τους ακόμα περισσότερο.Φτιαγμένο ειδικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας, το παιχνιδάκι δεν περιέχει καθόλου κείμενο και είναι πολύ εύκολο στη χρήση.

Παιχνίδι 4: Ζωγράφισε τα Ζώα
http://www.sheppardsoftware.com/content/animals/kidscorner/paint/class/paintbirds.htm
Οδηγίες : Στο παιχνίδι αυτό, πάνω πάνω εμφανίζονται πέντε κατηγορίες των ζώων (Τα αμφίβια, τα θηλαστικά,τα ερπετά , τα πουλία και τα ψάρια). Επιλέγοντας, μια από τις κατηγορίες αυτές, τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν ένα χρώμα κάνοντας κλικ πάνω στην παλέτα που εμφανίζεται στα αριστερά. Αφού, επιλέξουν το χρώμα τα παιδιά καλούνται να σύρουν το ποντική πάνω στο ζώο και να κάνουν κλικ, ώστε να του δώσουν χρώμα.

Παιχνίδι 5: Παιχνίδι μνήμης με ζωάκια
http://www.babalonia.com/el/more_memory
Οδηγίες :Ένα απλό και διασκεδαστικό παιχνίδι με κάρτες για παιδιά 3-6 ετών. Αρχικά όλες οι κάρτες είναι κλειστές. Πάτα σε μια κάρτα και θυμήσου την εικόνα που δείχνει. Μετά βρες και άνοιξε την κάρτα που έχει την ίδια εικόνα. Αν την βρεις και οι δύο κάρτες φεύγουν! Αν όχι, οι κάρτες κλείνουν και ξαναπροσπαθείς. Προσπάθησε να βρεις όλες τις όμοιες κάρτες!Το παιχνιδάκι συνδυάζει παιχνίδι και μάθηση. Αναπτύσσει την μνήμη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων των παιδιών. Τα επίπεδα δυσκολίας ταιριάζουν στις ικανότητές τους ενώ με το κουμπάκι με το φακό όλες οι κάρτες ανοίγουν για λίγο.

Παιχνίδι 6: Πάζλ Ζώων
http://www.chicco.gr/pig/index.html
Οδηγίες:Κάντε κλίκ με το ποντίκι στα στοιχεία που βρίσκονται στην αριστερή στήλη και βοηθήστε το παιδί σας, να συνθέσει την εικόνα στα δεξιά, με κλίκ πάνω στο σωστό τμήμα της εικόνας .

Παιχνίδι 7: Μαθαίνω τους ήχους και τα περιβάλλοντα των ζώων.
http://www.chicco.gr/animals/index.html
Οδηγίες:Κάντε κλικ με το ποντίκι στα ζώα της φάρμας  ή πατήστε οποιοδήποτε πλήκτρο πάνω στο πληκτρολόγιο, για να ακούσει το παιδί τον ήχο που αντιστοιχεί σε κάθε ζώο και να δει το περιβάλλον στο οποίο ζεί.

Παιχνίδι 8: Παιχνίδι μνήμης
http://www.zoolabo.com/ell/%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82.html
Οδηγίες: Στο παιχνίδι αυτό, αρχικά υπάρχουν 3 επίπεδα(Εύκολο, μεσαίο και δύσκολο) και αντίστοιχα με τις ικανότητες και το επίπεδο γνώσεων των παιδιών επιλέγουμε ένα από αυτά. Στόχος του παιχνιδιού ειναι,τα παιδιά να Βρούν ανάμεσα σε όλες τις κάρτες, τα διάφορα ζευγάρια  των ζώων  που απεικονίζουν πάνω στις διάγορες κάρτες μνήμης. Για να περιστρέψουν τις κάρτες, θα πρέπει να σύρουν το ποντίκι και να κάνουν κλικ πάνω από την κάρτα.

Παιχνίδι 9: Βρές το κρυμμένο ζώο
http://www.funnygames.gr/paikhnidi/zoa_tou_dasous_kai_krimmena_antikimena.html
Οδηγίες: Στο πάνω μέρος της οθόνης, υπάρχουν κουτάκια μέσα στα οποία εικονίζονται διάφορα ζώα. Τα παιδιά, καλούνται να σύρουν το ποντίκι τους και να κάνουν κλικ πάνω στο ζώο που εντοπίζουν μέσα στην οθόνη και το οποίο εικονίζεται στα κουτάκια στο πάνω μέρος της οθόνης.

Παιχνίδι 10:  Δημιούργησε μια φάρμα με ζώα
http://www.sheppardsoftware.com/preschool/animals/farm/animalfarmcreate.htm
Οδηγίες: Τα παιδιά καλούνται να σύρουν το ποντίκι τους, στην αριστερή μεριά της οθόνης, στην οποία παρουσάζονται διάφορα ζώα της φάμας. Κάνοντας, ένα κλικ πάνω στα ζώα τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν το ζώο και να το τοποθετήσουν σε οποιοδήποτε σημείο θέλουν, ώστε να δημιουργήσουν την δικιά τους φάρμα. Μέσα από το παιχνίδι αυτό, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν ποια ειναι τα ζώα της φάρμας και αν ακούσουν τους ήχους των ζώων.

Παιχνίδι 11: Φτίαξε τον δικό σου ωκεανό
http://www.sheppardsoftware.com/preschool/animals/ocean/animaloceancreate.htm
Οδηγίες:Τα παιδιά θα πρέπει να σ’υρουν το ποντίκι τους, στην αριστερή μερία της οθόνης. Στο σημείο εκείνο, υπάρχουν διάφορα είδη ζώων που ζούν στην θάλασσα. Τα παιδιά κάνοντας δυο κλικ με το ποντίκη πάνω στο ζώο που τους αρέσει,μπορούν να φτίαξουν τον δικό τους ωκεανό.

Παιχνίδι 12: Αντιστοίχισε το ζωάκι με τον ήχο http://sheppardsoftware.com/preschool/animals/farm/animalfarmgameII.htm
Οδηγίες:
 Στην αρχή του παιχνιδιού παρουσιάζονται τα ζώα της φάρμας. Πατώντας , πάνω τους με το ποντίκι τα παιδιά μπορούν να ακούσουν τους ήχους των ζώων. Αφού, ακούσουν τους ήχους, στην συνέχεια γίνονται ερωτήσεις για το ποιος ήχος αντιστοιχεί σε κάθε ζώο. Τα παιδιά, αφου ακούσουν την ερώτηση πρέπει να σύρουν το ποντίκι πάνω στο ζώο που του αντιστοιχεί ο ήχος για τον οποίο ρωτήθηκαν.

Παιχνίδι 13: Μαθαίνω για τα Ζώα
http://sheppardsoftware.com/preschool/animals/forest/animalforestgame.htm
Οδηγίες : Αρχικά, συρετε το ποντίκι και πατήστε πάνω στα ζώα, ώστε να ακούσετε τα όνοματα και τους ήχους που τους αντιστοιχούν. Στν συνέχεια, γίνονται κάποιες ερωτήσεις, για το πουν ζούν τα ζώα? Ποιο ζώο ειναι το μεγαλύτερο? κλπ.. Αφου, ακούσετε τις ερωτήσεις, θα πρέπει να σύρετε το ποντίκι πάνω στο ζώο που πιστεύετε  ότι έχει τα χαρακτηριστηκά που ζητούνται.

Παιχνίδι 14: Βρές το κρυμμένο ζώο 
http://sheppardsoftware.com/preschool/animals/jungle/animaljunglefindcountgame.htm
Οδηγίες : Στο παιχνίδι αυτό, θα πρέπει τα παιδιά να βρούν τα κρυμμένα ζώα που τους ζητούνται. Θα πρέπει να πατήσουν κλικ με το ποντίκι τους, πάνω στο κρυμμένο ζώο της ζούγκλας.

Παιχνίδι 15 : Βρες τα ζευγαράκια των ζώων
http://www.1001paixnidia.eu/paixnidia/dream_pet_link
Οδηγίες : Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν  κλικ με το ποντίκι τους, πάνω σε ζυγαράκια ζώων.

Ερώτηση: Εσεις, πιστεύετε πως τα εκπαιδευτικά παιχνίδια αποτελούν ενα ισχυρό εργαλείο ενίσχυσης για την εκμάθηση των ζώων για τα παιδιά ?

Πηγές:
:http://www.slideshare.net/lalexandri/ss-17773791
http://www.slideshare.net/stamama/ss-14178509?related=1
http://repository.edulll.gr/edulll/handle/10795/1276
http://e-taksh.blogspot.com/2014/11/4.html

 

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s